NIEUWSBRIEF NUMMER 34 zomer 2023

Gitta, Harrie en Thia in Beira

Afgelopen mei bezocht Thia de Jong, secretaris van Doctors for Mozambique, op volledig eigen kosten, onze studenten in Beira. Ze maakte hiervan een verslag dat u in deze nieuwsbrief kunt lezen.

Afgelopen mei ben ik ons project in Beira (Mozambique) gaan bezoeken en werd ik hartelijk ontvangen door onze oprichters Harrie en Gitta van der Meeren, die op dat moment ook in Beira waren. Wat opvalt, is dat je veel tijd moet investeren om iets voor elkaar te krijgen. Geld pinnen, ze doen hier nog niet veel aan contactloos betalen en een telefoonkaartje kopen, kost wel een halve dag en een hoop administratieve rompslomp. In Beira zijn de verwoestingen van de storm Idai in 2019 nog goed te zien op verschillende plekken.

Bij mijn bezoek aan de universiteit heb ik kennis gemaakt met docent Benjamin die als opvolger van Gitta nu de lessen en practica Microbiologie geeft aan de Universiteit. Vervolgens heb ik de bibliotheek en collegezalen mogen zien en al enkele studenten en stafleden ontmoet. Het viel mij op hoe blij iedereen was om Gitta te zien. Op het universiteitsterrein is ook een polikliniek gevestigd waar onze studenten een gedeelte van hun co-schappen doen. Het andere gedeelte doen ze in het ziekenhuis van Beira. Tevens is er ook een moeder-kind polikliniek gevestigd. Het begeleiden van zwangere vrouwen en het monitoren van kinderen is een van de belangrijkste onderdelen van de medische zorg in Mozambique. Als afsluiting van hun co-schappen gaan de studenten nog 6 weken naar Nhamatanda; een district ziekenhuis.

 

Benjamin & Gitta

Om een indruk te krijgen hoe onze afgestudeerden het doen, gaan we het nieuwe ziekenhuis in Guarra Guarra bezoeken. Hier werkt een van onze HBO verpleegkundigen (Joana). Na 2 jaar voor slechts kost en inwoning te hebben gewerkt in Estaquinha, kreeg ze begin dit jaar een aanstelling in dit nieuwe ziekenhuis. Op dit moment zijn er 24 studenten die we onderhouden en hen hebben we uitgenodigd voor een maaltijd bij ons thuis. Dit is een traditie geworden sinds Idai, omdat er toen niet of nauwelijks eten te verkrijgen was in de sloppenwijken waar onze studenten een kamer huren en de studenten erg vermagerd waren. Je kunt niet studeren op een lege maag! Het mooie van deze bijeenkomst is ook dat het een familiegevoel creëert. Onze studenten komen uit het achterland oftewel de districten en hebben geen familie in Beira.

Harrie, Thia, Gitta en Joana

Gitta zou Gitta niet zijn, als ook een officieel tintje aan deze bijeenkomst zou geven. De studenten moeten jaarlijks een schuldbekentenis ondertekenen. Ze betalen namelijk de helft van het collegegeld terug nadat ze zijn afgestudeerd en een baan hebben. Ook werden op deze middag de meegebrachte laptops, gesponsord door NXP, overhandigd aan onze studenten.

De overhandiging van de door NXP gedoneerde laptops aan onze studenten

In de 2e week dat ik er was, hebben we het ziekenhuis van Chimoio bezocht.  Hier werken 3 artsen die via ons zijn afgestudeerd. Ze hebben ons rondgeleid in het ziekenhuis en we hebben ook de directrice ontmoet en gesproken. Zij heeft goed de wind eronder. Ondanks dat het ziekenhuis er oud uitziet, is het er schoon en krijgen patiënten 3x per dag eten van het ziekenhuis. Normaal gesproken moet de familie ervoor zorgen dat de patiënt eten krijgt. We moesten natuurlijk met haar op de foto. Zo kan ze pronken dat we haar ziekenhuis bezocht hebben. Behalve deze 3 artsen werken er nog 3 afgestudeerden in Chimoio en wel als docent op scholen en instituten waar cursussen worden gegeven. Deze laatste 3 worden binnenkort door de regering geplaatst in een ziekenhuis.

Dr Simone, Thia, Dra Jaqueline, Gitta, de directrice van Hospital de Chimoio, Harrie en Dr Manue

In het laatste weekend dat ik er was, hadden we een bijeenkomst van studenten en afgestudeerden in het vormingscentrum Nazaré. Op zaterdagochtend werd de 2e jaarvergadering van Apesmo gehouden. Apesmo is onze dochterorganisatie in Mozambique zelf en wordt gerund door de studenten en afgestudeerden. Na de lunch werd er door elke jaargang een cultureel stukje gedaan. Hieraan viel op dat in vrijwel elk stukje de tegenstelling arm-rijk aan bod kwam. Ter ontspanning werd er een voetbaltoernooitje gehouden die door de 4e jaars werd gewonnen. Na het diner was er een feestavond met muziek en dans. Onze studenten hebben geen geld om uit te gaan en feestjes kennen ze daardoor ook niet. Ze vinden zo’n avond geweldig. De volgende ochtend draagt pater Thimoté een mis op en vrijwel iedereen is aanwezig. Na het ontbijt gaan we allen weer huiswaarts. Een waardevol weekend die de band tussen de studenten en de  afgestudeerden heeft versterkt.

   

 

Wat opviel tijdens mijn bezoek is dat onze studenten moeten vechten voor hun plekje. Zelfs onze afgestudeerden moeten dat doen, ook al hebben ze op enig moment een plaats in het ziekenhuis. Ze hebben zelf geen of weinig geld en ze zijn donker van kleur omdat ze uit de districten komen. Het een en ander heeft mij inzicht gegeven in ons project.

 *****

DONEREN

Mocht u ons willen steunen, op onze website vindt u een donatieknop die het heel gemakkelijk maakt een bijdrage te doen. U klikt eenvoudig HIER als u wilt doneren.

 

Bedankt alvast, iedere gift is welkom.