Doctors for Mozambique wil haar sponsoren, belanghebbenden en belangstellenden actief informeren over het reilen en zeilen binnen de stichting. Dit doen we onder andere door middel van een digitale nieuwsbrief, die een aantal keer per jaar verschijnt. We hebben het nieuws beperkt tot 1 pagina; meer nieuws kunt u altijd vinden op onze site www.doctorsformozambique.eu.

NIEUWSBRIEF NUMMER 31 VOORJAAR 2022

 VIJF NIEUWE BEURSSTUDENTEN

Van donderdag 10 februari tot en met zondag 13 februari konden we eindelijk weer een nieuwe selectie houden. Covid-19 maakte dit een tijd onmogelijk. Twaalf kandidaten zijn uitgenodigd. De beste vier onder hen die aan alle criteria voldoen, wordt een beurs voor de opleiding geneeskunde aangeboden. Tijdens ons (Gitta en Harrie) verblijf in november 2021 hebben we hard gewerkt om de selectie voor te bereiden. Voor het eerst zijn onze afgestudeerde artsen ingeschakeld om monitor te worden. Heel speciaal voor hen omdat zij in het verleden zelf op deze manier geselecteerd werden. Samen hebben we kandidaten uitgezocht en uitgenodigd, het programma aangepast, het vormingscentrum bezocht en gereserveerd. Alle benodigde testen en uitslagenformulieren werden in veelvoud geprint en in een waterdichte doos bewaard. Geen overbodige luxe in een huis waar het dak nog steeds lekt. Helaas konden wij zelf niet aanwezig zijn vanwege reisbeperkingen door omikron.

Dit betekende dat de mentoren nu op zichzelf waren aangewezen. Natuurlijk bleven we op de achtergrond via WhatsApp bereikbaar voor eventuele onvoorziene omstandigheden.

Onze vier monitoren: Armando Macatore, Eugênio Simango, Mauane Manuel e Manuel Jorge

De selectie van de nieuwe studenten is geweldig goed verlopen. Twaalf kandidaten, afkomstig uit de binnenlanden van Mozambique, waren mooi op tijd aanwezig. Het programma verliep volgens schema en op zondag waren alle uitslagen bekend. Plotseling stond mijn telefoon (Gitta) roodgloeiend. Ze hadden een groot probleem. Het moment van definitieve beslissing was aangebroken, maar de kandidaten op de vierde en vijfde plaats hadden hetzelfde aantal punten. Hoe te kiezen? Dit aan ons voorleggend, opperden ze meteen een alternatief: is het mogelijk om hen alle vijf een beurs te geven? Na koortsachtig gerekend te hebben, besloten we direct dat het toch mogelijk zou moeten zijn om nog één kandidaat deze geweldige kans te bieden. Meteen was gejuich duidelijk hoorbaar. We hebben nu dus twee nieuwe meisjes en drie nieuwe jongens in ons programma. Zij zijn inmiddels aan het voorbereidend jaar begonnen.

Apesmo, onze dochtervereniging, heeft fantastisch werk verricht. Zij hebben de geselecteerden meteen onder hun hoede genomen, hen onderdak gegeven, een verklaring voor vrijstelling van militaire dienst verstrekt, ingeschreven bij de faculteit, met hen een bankrekening geopend en maandgeld overgemaakt. We zijn heel trots dat Apesmo in Mozambique naar volle tevredenheid steeds meer taken van de Nederlandse Doctors for Mozambique Stichting overneemt.

De kandidaten selectie van de beursstudenten van 2022

*****

DONEREN

Mocht u ons willen steunen, op onze website vindt u een donatieknop die het heel gemakkelijk maakt een bijdrage te doen. U klikt eenvoudig HIER als u wilt doneren.

Bedankt alvast, iedere gift is welkom.