2021 januari: Er komen vijf cyclonen per jaar vanaf de Indische Oceaan aan land in Mozambique. Gisteren is de eerste van deze regentijd in Mozambique aangekomen. Voor de derde keer in 20 jaar lag het oog van de orkaan precies boven Beira! De bevolking was na Idai iets beter voorbereid. Het advies was voor vier dagen eten en drinken in huis te nemen.

Het was weer spannend maar toen het voorbij was bleek het meegevallen. De cycloon was deze keer van de laagste categorie 1. Windsnelheden van 110 km per uur, dan in het oog van de orkaan  een half uur stilte en daarna weer winden van 110 km. Er viel 15 cm regen in enkele uren, dus er is wateroverlast. Vandaag hebben we contact gehad met onze studenten en gelukkig is niemand geraakt.

Het water dat in het binnenland en nu in Zimbabwe valt komt via de grote rivieren Rio Pungué en Rio Buzí terug naar Beira. Dus voor de oogst in de provincie Sofala kan het voor het derde jaar op rij veel schade betekenen. Laten we hopen dat dat ook mee gaat vallen.

Harrie van der Meeren